29 kwietnia 2015

Zielono na talerzu

Prosty przepis wykorzystujący dostępność "zieleniny" w wiosennym okresie.

Składniki:
  • szczypiorek z cebuli i/bądź z czosnku
  • liście mleczu (mniszka lekarskiego)
  • pokrzywa (sparzona) 
  • szczaw
  • młode liście chrzanu 
  • lubczyk (opcjonalnie)
Powyższe zielone po umyciu siekamy drobno. My jemy z jajkami ugotowanymi na twardo, polanymi jogurtem z majonezem. Można tak długo spożywać, jak długo mamy dostęp do młodych składników. 

SMACZNEGO :-).

4 komentarze:

  1. Łał co za świetny pomysł wykorzystania składników naturalnych. Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi znajomo bowiem Niemcy w Hesji spożywają na wiosnę tzw. zielony sos, który jest mieszanką chyba 11 ziół, drobno posiekanych połączonych z żółtkiem jajka na twardo wymieszanego z oliwą. Białko też siekamy, solimy, pieprzymy i podajemy np. z kartoflami w mundurkach. A tę propozycję na pewno także wypróbuję. pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny wpis w którym natykam się na mlecz, może warto wreszcie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na sałatkę z naturalnych składników dostępnych w ogródku. Interesujący blog.

    OdpowiedzUsuń

UWAGA: Komentarze są moderowane i pojawiają się dopiero po pewnym czasie. Będzie nam miło, gdy się pod nimi podpiszesz :) Nie publikuję wypowiedzi pozornie na temat, a stanowiących formę reklamy, zwł. blogów komercyjnych...