Zielono na talerzu
Prosty przepis wykorzystujący dostępność "zieleniny" w wiosennym okresie.
Składniki:
- szczypiorek z cebuli i/bądź z czosnku
- liście mleczu (mniszka lekarskiego)
- pokrzywa (sparzona)
- szczaw
- młode liście chrzanu
- lubczyk (opcjonalnie)
Powyższe zielone po umyciu siekamy drobno. My jemy z jajkami ugotowanymi na twardo, polanymi jogurtem z majonezem. Można tak długo spożywać, jak długo mamy dostęp do młodych składników.
SMACZNEGO :-).
Łał co za świetny pomysł wykorzystania składników naturalnych. Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńBrzmi znajomo bowiem Niemcy w Hesji spożywają na wiosnę tzw. zielony sos, który jest mieszanką chyba 11 ziół, drobno posiekanych połączonych z żółtkiem jajka na twardo wymieszanego z oliwą. Białko też siekamy, solimy, pieprzymy i podajemy np. z kartoflami w mundurkach. A tę propozycję na pewno także wypróbuję. pozdrowienia
OdpowiedzUsuńkolejny wpis w którym natykam się na mlecz, może warto wreszcie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sałatkę z naturalnych składników dostępnych w ogródku. Interesujący blog.
OdpowiedzUsuń