Najrozsądniejsze wydaje się zjedzenie porządnego śniadania rano i zrobienie kanapek do pracy... Z tym porządnym śniadaniem to różnie bywa, podobnie zresztą z przygotowaniem drugiego śniadania. Poza tym jedzenie na okrągło kanapek to niezbyt ciekawa, złożona głównie z pieczywa, dieta.
Czy istnieje jakaś alternatywa dla kanapek lub stołowania się na mieście?
Jakieś czas temu wpadłem na pomysł przełamania kanapkowej rutyny i przyrządzania małej przekąski domowym sposobem. Z poprzedniego dnia zostaje nam zawsze trochę jedzenia z obiadu i kolacji: może to być kasza gryczana, ryż, makaron, fasola, resztki sałatki lub surówki, kawałki mięsa, resztki sosu, który powędrowałby do zlewu. Można wykorzystać to, co akurat znajdziemy w lodówce. Wrzucamy to wszystko do średniej wielkości pojemnika/słoika układając warstwami, dodajemy trochę oliwy z oliwek, pokrojonych pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw, kawałek sera lub wędliny, doprawiamy do smaku przyprawami i gotowe! Powstaje z tego dość smakowita, wielopiętrowa struktura, znacznie bardziej interesująca dla podniebienia (i pożywna) niż zwykła, zapychająca kanapka. Danie jest bardzo ekonomiczne, gdyż bazuje na resztkach, nie wymaga specjalnego przygotowania rano, przyrządza się je znacznie szybciej niż klasyczne kanapki.
Ale nie koniec na tym. Jak się okazuje opisany pomysł, który ja wykonuję dosyć topornie, można rozwinąć w prawdziwą sztukę kulinarną:
3. Aby nasze danie było bardziej treściwe spróbujcie dodać kurczaka, komosę ryżową, fasolę lub tofu posiekane w kostkę.
4. Nasz lunch w słoiku możemy trzymać spokojnie kilka dni w lodówce, dlatego można przygotować większą ilość (to kolejna przewaga nad kanapkami).
5. Słoik staramy się wypełnić aż po same brzegi z lekka go dopychając, dzięki czemu zawartość nie będzie się przemieszczać i mieszać w czasie transportu, a przy tym oczywiście będzie bardziej pożywna.
6. Rozmiar słoika wybieramy stosownie do naszych upodobań - najlepszy jest 0,5L, ale głodomory mogą używać jeszcze większych. Spotkałem się także z pomysłem przygotowania małych słoików, które można z powodzeniem zabrać do torebki na zasadzie przekąski, zamiast np. batona.
7. Jeśli chodzi o zawartość słoika, można kierować się zasadą "pół na pół": połowę miejsca przeznaczamy na przybranie, dressing, ziarna i białko, a połowę na warzywa.
http://backtoherroots.com/2013/04/09/salad-in-a-jar-101/
http://heartbeetkitchen.com/2014/recipes/healthy-eating-onthego-mason-jars/
Szczególnie dużo znajdziecie na Pinterest pod poniższym linkiem:
https://pl.pinterest.com/ritursula/lunch-in-the-jar/
Jak sobie radzicie z jedzeniem w ciągu dnia pracy? Macie jakieś własne pomysły kulinarne, aby było tanio, smacznie i zdrowo?
Pomysł ciekawy, ale jak to jeść - prosto ze słoika? Takie niewymieszane? :)
OdpowiedzUsuńPatrz pkt 8, aczkolwiek ja używam plastikowych pojemników, które są dosyć szerokie i można sobie wszystko przemieszać. Choć takie odkrywkowe jedzenie też może być kulinarnym doświadczeniem - ważne jest jak rozumiem pkt 8 wymieszanie dressingu jako elementu spajającego (pkt 9).
UsuńJa od dawana takie słoiki wożę do pracy :D tylko kiedyś mi w mikrofalówce pęknął jak odgrzewałam bo chyba za dużo do niego napchałam ;D
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, na który do tej pory nie wpadłam. Prowadzę bardzo aktywny tryb życia i nigdy nie wiem o której wrócę do domu. Często jestem zmuszona jeść na mieście, albo nie jeść w ogóle. Czasem robię wcześniej obiad do termosu, ale nie przygotuję tego na kilka dni. Z sałatkowym słoikiem mam taką możliwość. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl i na pewno wyprobuje, ale jestem zaskoczona, ze minimalista poleca komose ryzowa...
OdpowiedzUsuńZapewne chodzi Ci o cenę? Tutaj podana jest jako dodatek, a nie baza. Choć przyznam się, że w naszej kuchni jej z tego względu nie używamy...
UsuńKomosa ryżowa, kupiona np na Allegro, juz tak nie zabija ceną. A w ramach oszczędniści polecam gotować 1,5 szklanki ryzu + 0,5 szklanki komosy. Mamy ciekawszy smak, dodatkowe składniki odżywcze i oszczędność pieniędzy ;)
UsuńJa regularnie noszę do pracy ryż + najróżniejsze warzywa. Zupy, owoce, pieczone bataty i wszelakie inne różności też da rade przetransportować. Na kupne posiłki szkoda pieniędzy jak i zdrowia.
Niekoniecznie chodzi mi o cenę, bo uważam, że za odżywcze, wartościowe jedzenie warto płacić. Bardziej chodzi mi o tzw. carbon footprint komosy - bo jednak dużo paliwa się spala, jeśli się coś wiezie przez pół świata. Już nie wspominając o tym, że ceny komosy w Boliwii poszybowały w górę 20-50 razy, bo cały Zachód kupuje komosę, więc tamtejsi ludzie zamiast jeść quinoę to teraz jedzą mcdonalda.
UsuńSuper pomysł, wykorzystam na pewno :) Wykorzystanie słoika rozwiązuje problem dressingu, który w plastikowym pojemniku nigdy nie był bezpieczny nawet na samym dole pod innymi składnikami. Dzięki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSorry za reklamę, ale komosa ryżowa tu chyba ma dobrą cenę? http://www.badapak.pl/quinoa-biala-komosa-ryzowa-biala
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, dobrze wiedzieć, bo czasem robimy w Badapaku hurtowe zamówienia :)
UsuńJa stosuję od lat - ilekroć muszę wyjść na cały dzień lub w podróży - dla całej rodziny. Słoiki są super - wolę szkło niż plastik, ale mi najczęściej zależy na ciepłym jedzonku. Mikrofali nie uznaję, jako że unicestwia większość wartości odżywczych. Z pomocą przychodzą tu termosy obiadowe - ja mam w kształcie słoików różnej wielkości - zakrętka jest w nich miską. Trzymają ciepło kilka godzin. Polecam
OdpowiedzUsuńw takich sloiczkach mozna tez szykowac roznego rodzaju müsli do pracy czy szkoly...aby zabezpieczyc sloiczek prze stluczeniem mozna zrobic pokrowiec np. na szydelku z grubszej welny u gory sciagany i zawiazac go..
OdpowiedzUsuńprzepis na dressing:
ocet balsamiczny+olej+sos sojowy-proporcje to juz wg.smaku..
pozdrawiam.mariah.
https://www.youtube.com/watch?v=ADj9IfSoK8g
OdpowiedzUsuńtu jeszcze jeden ciekawy pomysl na zdrowe i sloikowe sniadanie..wprawdzie po angielsku ale nie trzeba rozumiec zeby sie zorientowac no i mozna na rozne sposoby kombinowac...:)
pozdrawiam mariah.
W pracy mamy do dyspozycji lodówkę i mikrofalę, więc zazwyczaj po prostu biorę z domu zupę do słoika, a do pojemnika drugie danie i później ewentualnie tylko lekko podgrzewam.
OdpowiedzUsuńPomysł ze słoikiem bardzo fajny, tylko ja traktowałabym jego zawartość raczej jako sałatkę/dodatek/przekąskę do czegoś konkretniejszego. Typu ziemniaki i schabowy :)
I nie, nie jestę grubasę. Wręcz przeciwnie.
lena